Bi’ Çiftlik hayali, Türkiye’de, insanları genelde Ege kıyılarına götürüyor. Aynı durum bir İsviçreli için İsviçre Alpler’i demek… Michael Utecht de 2009’da kurumsal şirketteki işini bırakarak Alpler’de peynir yapımına başlamış bir İsviçreli…
Üstelik hayalleri süsleyen bu coğrafyayı deneyimlemek isteyenlere de kapısı ardına kadar açık…
Onun hikayesi yüzyıllardır Alpler’de nasıl hayvancılık yapıldığının da hikayesi… Smithsonian Dergisi’ne konuşan Utecht Alpler’deki hayatı “Biz çimleri takip ederiz. Buradaki hayvancılık çimin varlığına bağlı… Eğer bir seviyede çim biterse, daha yüksek bir irtifada çim ararız.” diye anlatıyor.
Michael Utecht için sezonun en önemli zamanı Haziran ve Temmuz aylarında 3 aşamalı bir harekette gerçekleşiyor. Çiftçi, Haziran ortasında vadideki evinden 25 inekle birlikte 1600 metreye çıkıyor. Burada bir hafta kalan hayvanlar daha iyi yeşilliğin olduğu 1800 metreye çıkıyor. Burada 400 yıllık bir mandıra yer alıyor.
100 gün süresince Alpler’deki yeşilliklerle beslenen ineklerin sütü her gün peynir kulübesine getiriliyor. Son olarak Temmuz sonunda hayvanlar 2000 metredeki otlaklara salınıyor. Bu yükseklikteki flora, İsviçre peynirinin dünyaca ünlü olmasının da nedeni…
Utecht 100 günlük sezon boyunca evinde gönüllüler ağırlıyor. Sabah 4’te başlayan gün içinde, yüzyıllardır süren bir gelenekle peynir ve yoğurt yapılıyor.
Utecht’in hayatını anlatan bu hikayeyi kısa bir belgesel halinde de aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz. Ayarlar kısmında videoyu Türkçe altyazı ile izlemek mümkün.