İtalyan eğitim sisteminde tarım önemli bir yer tutuyor. Mercimek ve fasülye üretimi yanında şarap yapımı uzun süredir ülke okullarında “seçmeli ders” olarak okutuluyor.
Üstelik ilkokul çağında başlayan bir öğretim bu… Henüz 7 yaşındaki çocuklar fen derslerinde üzüm fermante etmeyi öğreniyor. Elbette içmelerine izin verilmiyor ama örneğin İtalya’nın kuzeyindeki Brescia bölgesinde bu eğitim uzun süredir veriliyor.
Peki burada yeni olan ne diyeceksiniz ?
Ülke bugünlerde, şarapçılığın, üretiminden tarihine kadar zorunlu ders olarak okutulmasını tartışmaya başladı.
Meclis’e sunulan yasa teklifine göre yıllık 5 milyar litre şarap üretimi yapan İtalya’daki ilkokullarda, 6 – 13 yaş arasındaki çocuklara haftalık 1 saat şarap dersi okutulması öneriliyor.
Yasa teklifini hazırlayan Ekoloji Partisi senatörü Dario Stefano, bu dersin asıl amacının besin eğitimi konusunda bir farkındalık yaratmak olduğunu açıklıyor. Stefano aynı zamanda, bu eğitimin, İtalya’da gastronomi ve turizm alanlarına da ilgiyi artıracağı öngörüsü yapıyor.
Şimdi soru şu: Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki okullarda neden böyle hedef odaklı tarım ürünü eğitimleri verilmesin ?
Örneğin Ege bölgesinde zeytin, Akdeniz bölgesinde turunçgiller zorunlu ders olarak okutulabilir. Çocukların, şehir ( tüketim ) hedefli değil topraklarını değerlendirme ( üretim ) hedefli bir yönlendirmeye sizce de ihtiyacı yok mu ?
h/t: qz.com