Ortadoğu ülkeleri arasında, Avrupa Birliği gibi bir yapı kurulabilir mi ? “Asla” demeden önce aşağıdaki hikayeyi ve sonrasında yazdıklarımızı okuyun lütfen…
İngiltere’de günlerden bir gün, bi çiftçi tarlada çalışırken bir çığlık duyar ve hemen sesin geldiği yere koşar. Bir de bakar ki göle düşmüş bir çocuk, boğulmamak için çırpınıp duruyor. Çiftçi, çocuğu sudan ve mutlak bir ölümden kurtarır.
Ertesi gün çiftçinin evinin önüne gelen gösterişli arabadan şık giyimli bir aristokrat iner. Çiftçinin kurtardığı çocuğun babası olarak tanıtır kendini.
“Oğlumu kurtarmışsınız, size bunun karşılığını vermek istiyorum” der. Yoksul ve onurlu çiftçi;
“Kabul edemem !” diyerek ödülü geri çevirir. Bu sırada kapıdan çiftçinin küçük oğlu görünür.
“Bu senin oğlun mu?..” diye sorar aristokrat… Çiftçi gururla “Evet!..” der. Aristokrat devam eder ;
“Gel seninle bir anlaşma yapalım. Oğlunun çok iyi bir eğitim almasını sağlayayım. Eğer karakteri babasına benziyorsa ilerde gurur duyacağın bir kişi olur.”
Çiftçinin oğlu bu maddi destekle eğitim görür. Aradan yıllar geçer, iki ailenin yolu bir kez daha kesişir.
Aristokrat adamın oğlu büyümüş çok ünlü bir siyaset adamı olmuştur ve fakat zatüreeye yakalanmıştır. Onu kurtaransa tıp okuyarak penisilini bulan çiftçinin oğlu olur. Aristokrat adamın oğlu İngiltere’nin en önemli siyasetçilerinden Winston Churchill… Çiftçinin oğlu penisilinin mucidi Alexander Flemming’dir…
Yıllardır anlatılagelen bu hikaye gerçek değil… Ancak halen dilden dile anlatılmaya devam ediyor. Nedeni çok basit; insan, böyle güzel hikayelere inanmak ve duymak istiyor.
Peki bu hikayeyi neden mi anlattık ?
Bugün Ortadoğu’dan güzel hikayeler duymak çok güç… Ancak işi barış olanlar, Ortadoğu kaosundan umut çıkarmaya çalışmaya devam ediyor.
Bugün Ortadoğu’daki en önemli sorunların başında su problemi geliyor. Ancak su aynı zamanda müthiş bir fırsat da yaratıyor.
Suyun paylaşım mecburiyeti, bölgede çok sorunlu olan diyalog kapısının anahtarı olabilir.
Hindistan merkezli bir think-thank olan Strategic Foresight Group, “Mavi Barış” ismi verilen projeyi, suyun paylaşım mecburiyeti temeline dayandırıyor.
Hayal şu; Suyun paylaşımı üzerinden kurulacak bir ortak yönetim kurulu, sonunda Avrupa Birliği gibi bir yapı oluşturabilir.
Ortadoğu’da Avrupa Birliği gibi bir yapı kurmak ! Bu hayali kuranlar, bu hayali eyleme dönüştürmek için çalışıyor. Türkiye, Ortadoğu’nun en önemli su kaynaklarından biri olarak ( Fırat ve Dicle ) bu diyalog toplantılarından sonuncusuna ev sahipliği yaptı. Irak, Lübnan, Ürdün ve Türkiye’den su konusunda yetkin isimler MEF Üniversitesi’nde Mavi Barış projesi için bir araya geldi.
Ortadoğu kaynaklı olarak sayısız kötü hikaye anlatılabilir. Ama bu proje, destek verilmesi gereken güzel hikayelerden biri…
Ortadoğu’da su diyaloğu üzerinden kurulmuş bir Avrupa Birliği projesi…
İnsan inanmak istemiyor mu ?