Ceviz hakkında söylenmiş en güzel söylenmiş söz bu olmalı: “Kendini düşünüyorsan kavak dik, çocuklarını düşünüyorsan çam dik, torunlarını düşünüyorsan ceviz dik.”
Sinop’ta ceviz çiftliğine konuk olduğumuz Oğuz Özcü, cevizciliğe başlamasının arkasındaki motivasyonu bu cümleyle açıklamıştı. Ayrıca bir şehirli bir çiftçi olarak geçirdiği evreler de ceviz bahçesi hayali kuranlara örnek olacak türdendi.
Özcü’nün önerilerini “Cevizciliğe Giriş 101 Dersi” başlığında bir araya getirdik.
- Başlangıç için 350 – 400 ağacı geçmemek gerekiyor.
- Cevizlerin altları yılda bir kaç kez çapalanmalı…
- “Ceviz su istemez” çok yanlış… Tam aksine ceviz en fazla su isteyen meyvelerden biri…
- Fidanlarınızı mutlaka özel bir fidan üreticisinden alın, garanti isteyin… Satın aldığınız fidanlar bambaşka cevizler olarak çıkabilir. Buna karşı tazminat sözleşmesi yapın.
- Bahçenizdeki ceviz ağaçlarını türlerine göre işaretleyin… Bunu renkli plaketler kullanarak yapabilirsiniz. Mavi olanlar Şebin, kırmızı olanlar chandler gibi… Böylece siz bahçede olmasanız da çalışanlarınıza hangi ağaçlara müdahale edilmesi gerektiğini söyleyebilirsiniz.
Bir de “3’e 1 kuralını” hatırlatmamız gerekiyor. Fidan satıcılarının “3 getirir” dediğini siz “1” olarak hesaplayın.
İyi ekimler, bol kazançlı hasatlar…
Oğuz Özcü’nün ceviz ile ilgili sözünün devamı;
“Kendini düşünüyorsan kavak dik, çocuklarını düşünüyorsan çam dik, torunlarını düşünüyorsan ceviz dik.Çünkü ceviz ancak 25, 30 sene sonra sağlıklı üretim vermeye, bol üretim vermeye yönelik bir meyve. Kavak dikerseniz 10 sene sonra kesersiniz, satarsınız, parayı siz kullanırsınız. Çam dikerseniz 20 sene sonra kesilir, çocuklarınız onların parasını kullanır. Ama ceviz dikerseniz torunlarınız onun meyvesini satar. Onların çocukları da keser kerestesini satar. Onların çocukları da köklerini söker, köklerinden elde edilen o çok damarlı çok hareli sert ağaçarı, ( bunlar özellikle otomotivde kullanılır, silah sanayide kabzı olarak dipçik olarak kullanılır ) onlar da onu satar.”