Tavukçuluk, son yıllarda büyük oranda vekaleten yürüyen bir endüstriye dönüşmüş durumda.
Bu ne demek ?
Endüstrinin büyük firmaları, kapasitesi olan çiftliklerle anlaşarak, büyütmesi için onlara civciv veriyor. Bu civcivlerin tüm yaşamsal sorumluluğu yetiştirilmesi için verildikleri çiftliklerde oluyor.
Yaklaşık 20 bine yakın civcivin 45 gün süresince sürekli yanan ışık altında, yem yemeye kışkırtıldığı bir ortam düşünün… Bu o kadar anormal bir ortam ki bu civcivleri hayatta tutmak için bu taşeron çiftlikler özel sistemler geliştiriyor. Deyim yerindeyse yetiştirme dönemlerinde uyku uyumuyorlar.
Normal bir tavuğun kesim olgunluğuna erişmesi yaklaşık 90 gün sürüyor. Ancak bu sistemde çiftliğe giren bir civcivin kesimhaneye ulaşması sadece 45 gün sürüyor.
3 bacaklı ya da tam tersi tek bacaklı tavuklar dahi ziyan edilmiyor. Bunlar da kesimhaneye ulaşabilirse ürün olarak piyasaya sürülüyor.
Peki bu hormonlu büyümenin sırrı ne ?
Kesimhane odaklı bu büyüme, sarı toz ismi verilen domuz antibiyotiği ile destekleniyor. Civcivler, kafalarını yemliklerden kaldırmadan, temiz hava görmeden bu antibiyotik sayesinde kesimhanelik hale getiriliyorlar.
Bu çok karlı ama insan sağlığı için sağlıksız olduğu söylenen bir sistem… Bunu biz değil, bu çiftliklerden birinin sahibi olan bir çiftçi söylüyor. Kendi yakın çevrelerine, “tavuk ve yumurta yememe !..” tavsiyesinde bulunmasının nedeni de birebir parçası olduğu bu sistem…
Bir domuzla, tavuk arasındaki cüsse farkını düşünün… İşte domuzlar için üretilen bir antibiyotik, bu tavuklara veriliyor. Vücuttan 60 günde atılabilen bu antibiyotik ve tavukların 45 günlükken kesime gitmesi arasındaki matematiksel fark, buradaki büyük sağlıksızlığın da nedeni olarak gösteriliyor…
Tüm bu bilgiler bizzat bu çiftliklerin sahipleri kaynaklı olarak elde edildi. Son yıllarda, özellikle Amerika’da çok sayıda çiftçi, adeta itirafçı gibi televizyona çıkarak bunları anlatıyor.
Bazı Rakamlar:
- Dünyada yaklaşık 52 milyar tane, 42 günlük tavuk her yıl böyle kesiliyor. ( Tavukların ortalama yaşam ömrü 12 yıl )
- Tavukların normal büyüme hızlarından 65 kat daha hızlı büyümesi sağlanıyor.