Hayalim Bi' Çiftlik

İnekler İçin Diyet Çimen

Daha sağlıklı bir dünya için de diyebiliriz 😀

Kulağa komik gelecek belki ama atmosferimizi tehdit eden sera gazı etkisinin azımsanmayacak bir kısmı, büyük baş hayvanların çıkardığı gazlarla oluşuyor. Üstelik son araştırmalar gösteriyor ki “geğirmek – osurmaktan” katbekat daha zararlı…

İşte ortaya çıkan bu veriler ışığında Danimarka’daki bilim insanları, “diyet çimen” formülünü geliştirmiş durumda… Aarhus Üniversitesi’nin yürüttüğü araştırma, büyükbaş hayvanların daha rahat hazmedilebileceği bir çimen türü üzerinde çalışıyor. Böylece geğirme yoluyla açığa çıkan metan gazını azaltmayı planlıyor.

Araştırmalara göre, metan gazı, karbondioksit kadar uzun ömürlü olmasa da, uzun vadeli etkileri daha gazla olan bir bileşen…

Projeye 1.6 milyon poundluk ödenek ayıran Danimarka Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, diyet çimenin, inek kökenli karbon emisyonu azaltmanın yanında, süt üretimini de olumlu etkileyeceğini ön görüyor.

Animal scientist Matthew Deighton's goal is to reduce greenhouse gas emissions from an Irish Dairy farm by 10%. First he has to measure how much methane comes out of grass fed cows. He has built a vaccum contraption that sits on the cows back to study this. Deighton says, "Cows are walking fermentation chambers that allow humans to generate high quality food." For more info contact: Matthew Deighton Research Scientist – Greenhouse Gas Emissions Animal and Bioscience Research Department Animal & Grassland Research and Innovation Centre Teagasc Moorepark Fermoy Co. Cork Ireland Tel: +353 (0)25 42671 Email: matthew.deighton@teagasc.ie Web: www.teagasc.ie

Danimarka Tarım Bakanı, sanılanın aksine ineklerin yellenmesinin, karbon salınımına etkisinin, geğirme yanında çok az olduğunu da açıkladı.

Konu ile ilgili daha önce böyle bir haber yapmıştık:

Yellenen İnekler İklimi Değiştiriyor

h/t: bbc

Bir Soru Sorun

yorum

Son aktif üyeler

Şu an yakınlarda aktif olan üye yok

Üyeler

Henüz kimse kayıt olmamış!

Çevrimiçi kişiler

Şu an çevrimiçi kullanıcı yok