Bahçecilikle uğraşmak, yiyeceklerimizi yetiştirmek basit gibi görünse de aslında büyük etkiler yaratabilir. Hem ne yediğimizi biliriz hem de çevre üstünde olumlu etkiler bırakır. Bitkiler toprağı besleyerek erozyonu önler, ağaçlar karbondioksiti emer, biz de kendi yiyeceğimizi yetiştirerek karbon ayak izimizi küçültürüz.
Nereden başlamalı?
“Küçük alanda başlamak önemli.”
Daha önce hiç bahçe işleriyle uğraşmadıysanız kontrol edebileceğiniz kadar küçük bir alan seçmeniz daha rahat olacaktır. Mesela balkon ya da bahçenizde bir toprak parçasıyla başlayabilirsiniz. Çoğu bitkinin günde yaklaşık altı saat doğrudan güneş ışığına ihtiyacı olur, dolayısıyla kuracağınız alanda ışığın nasıl hareket ettiğini öncesinde gözlemlemenizde fayda var. Başlangıçta kompostu (doğal gübre) marketlerden satın alabilir, zaman içerisinde kendi kompostunuzu hazırlayabilirsiniz.
Ne yetiştireceğiz?
“Bahçenize ne ekeceğinize karar verin.”
Domates, kabak, biber, havuç, turp, pazı, patlıcan… Yemeyi sevdiğiniz meyve ve sebzelerle başlayabilirsiniz. Tabii nerede yaşadığınız ve hangi mevsimde ekim yapacağınıza da göz önünde bulundurarak. Salatalık, domates, biber, kabak ve havuç gibi yaz sebzelerinin şimdi tam zamanı.
Ekim dikim işini çocuklarınızla yapıyorsanız, daha kısa sürede ürün veren turp gibi sebzelerin ekimi, çocukların emeklerinin meyvelerini daha hızlı bir şekilde görmeleri için eğlenceli bir yol olur.
Nasıl ekilir?
“Temelde her şey bir saksıda büyüyebilir.”
Alanınızı seçtikten ve ne yetiştireceğinize karar verdikten sonra tohum mu ekeceğinizi yoksa fidan mı dikeceğinize karar vermeniz gerekir. Yeni başlayanlar için fidan dikiminin daha pratik olduğu söyleniyor.
Evinizde ya da bahçenizde, genelde alan sınırı olduğundan saksılara ekim dikim yapabilirsiniz, yeter ki düzenli olarak suladığınızdan ve köklerin rahatça büyümeleri için yeterli alan sağladığımızdan emin olun.
Nasıl bakım yapılır?
“İdeal olanı her gün bahçenizi gözlemlemek.”
Bitkilerin sağlığını kontrol edin, sularını verin, gözleriniz hep üzerinde olsun, böylece ne zaman hasat etmeye hazır olduklarını bilirsiniz.
“Bundan daha umutlu bir şey olduğuna inanmak zor. Yiyecek yetiştirerek aynı zamanda iklim ve çevreyi koruyabildiğimizi, sağlıklı ve mutlu olabileceğimizi görmek şaşırtıcı.” diyor, şef Alice Waters.
Bahçeciliğe başladığınızda ve ilk filizleri, ilk meyveleri gördüğünüzde yüzünüzdeki mutluluğu şimdiden tahmin edebiliyoruz. Yetiştirdiğiniz meyve sebzenin tadını çıkarın. Bize de fotoğraf göndermeyi unutmayın.
Sağlıklı kalın